Brusselse verhalen
Erfenis van jaren
Gegidst door
Uitermate
Initiatiefrijke
Daadkrachtige
Enthousiaste
Dames
 
 
Home
 
Gidsen voor groepen
 
Onze gidsen
 
Contact
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen verjaardagsfeest tussen 4 muren, wel een leuke wandeling met familie en vrienden in een bruisende stad…

Geen huishoudtoestel voor Moederdag of tuingerief voor Vaderdag, wel een namiddag ontdekken, genieten en daarna napraten met het gezin…

Geen vervelend bedrijfsfeestje maar een avond of een namiddag de collega’s op een andere manier leren kennen en er zelf iets van opsteken…

En waarom geen uurtje ontdekkingstocht van de Brusselse highlights om de werkweek af te sluiten of als appetizer vooraleer de voeten onder de restauranttafel te schuiven?

Het zijn maar een paar van de vele mogelijkheden waarbij Be.guided kan worden geboekt voor een groep. Uw uitstap krijgt er alvast een meerwaarde door!

Wij vragen 50€ per uur en per gids voor een groep van maximum 25 personen. Voor het bezoek aan de Coudenberg en het BELvue zijn de ingangsprijzen niet inbegrepen.

U heeft alvast de keuze uit ons bestaande aanbod:

De Marollen, anders bekeken - 3 uur
In een stroat van de Marolle, stoat een keir met karikolle. In een stroat van de Marolle, hoor je altijd wel een airke muziek.
In de Marollen, één van de oudste volksbuurten van Brussel met een lange en kleurrijke geschiedenis, klopt het hart van de volksmens. Met zijn Vossenplein en wirwar van verbindingsstraatjes is het een klein dorp in de stad. Hier hadden Jan Moustache en Zot Lowieke, Uffra Spekschieter en Manke Jef, Meneer en Madam Poembaksmoel het voor te zeggen in de talrijke impasses. Kom mee wandelen en genieten van de gemoedelijke sfeer die de Marollen nog steeds typeren.
En waaile weg!

Een berg vol kunsten - 2 uur
Brussel, 3 augustus 1776

Mijn liefste Madeleine,

Op deze mooie ochtend van de maand augustus ben ik even naar
het Koninsplein gewandeld, gelegen in de buurt van ons hotel. Wij zijn zo fier om hier aanwezig te zijn na al de veranderingen uitgevoerd gedurende deze laatste jaren. Dankzij Karel van Lotharingen bezit onze geliefde stad, na 40 jaar verwaarlozing, opnieuw een plein waardig aan haar stand.
En ik kan je al voorspellen, dit wordt het kloppende hart van Brussel op gebied van cultuur en politiek in de komende jaren. Bij je volgende bezoek, moet je zeker eens de berg op klimmen!

Al mijn vriendschap,
Jacques

Sint Katelijne, een haven in hartje stad - 3 uur
Als men een Middeleeuwse Brusselaar de weg zou vragen naar het St. Katelijneplein dan zou hij je ongetwijfeld verwijzen naar het havengebied van zijn stad of naar het kerkje aan de rand van de dokken.
De burger in het jaar 1900 zou het hebben over de ‘Place Ste Catherine’ waarbij hij je zeker vertelt over de nieuwe kerk die men er bouwde of over de geuren van de talrijke viswinkels in de buurt.
Anno 2010 heeft de Vismarkt – alias Vismet - vooral bekendheid gekregen omwille van de visrestaurants die zich omheen de dokken van weleer hebben genesteld.
En in de weken van Kerstmis en jaarovergangen, wordt de hele omgeving het kloppende hart van de Brusselse kerstmarkt. De bruisende, gezellige sfeer die er altijd heerst doet de rest.
Er is in 1000 jaar dus heel wat gebeurt en verandert daar waar Bruocsella ooit oprees uit de moerassen aan de boorden van de Zenne. Wandelen in deze oudste buurt van de stad is even stilstaan bij dat eeuwenoude verleden en kennismaken met de frisse wind die er vandaag waait.
U bent alvast van harte welkom!

Leopold en Europa - 3 uur
Dat de Europese Wijk aanzien wordt als het hart van Europa, dat weet u. Dat in de verschillende gebouwen waar deze instellingen functioneren heel wat beslissingen worden genomen, dat weet u.
Maar weet u hoe het allemaal begon? Weet u dat de Europese Wijk niet los te maken is van de Leopoldwijk? Weet u dat er een charmant park is waar ooit een dierentuin was? Weet u dat hier, nog niet zo lang geleden de rijke burgerij kwam wonen en weer wegtrok? Weet u…?
Benieuwd, kom met mij door deze boeiende wijk wandelen en ontdek tal van contrasten, zowel in architectuur als in tijdsgeest.

De Zavelwijk met haar parkjes, pleintjes en postuurkes - 3 uur
Peter Pan en Prince de Ligne,
Conrad Hilton en Marguerite Yourcenar,
Beatrijs en de Hertogin van Arenberg,
Zes jongelieden en een illustere familie,
Een paleis en een muziekconservatorium,
Een kerk en een synagoge,
Een paardenmarkt en boogschutters,
Antiquairs en veel chocolade…
Benieuwd? Dan nodig ik jullie uit op een kleine wandeling vol verassingen.

De Grote Markt: van Nedermerckt tot Werelderfgoed - 2 uur
Een van de mooiste pleinen in Europa, zo niet van de wereld", is een veelgehoorde uitdrukking wanneer bezoekers in Brussel proberen de schoonheid van de Grote Markt te beschrijven. Schrijvers als Victor Hugo, die sprak van een “wonder”, en Baudelaire vielen voor de charmes van deze “Niedermerckt”.
Laat u gedurende deze wandeling leiden langs de pracht van het stadhuis, de opmerkelijke architectuur van de gildehuizen, de gevel van de hertogen van Brabant, het broodhuis (of was het nu Maison du Roi?) en de onmiddellijke omgeving rond de Grote Markt.

Op zoek naar het bruisende Brussel van rond 1900 - 3 uur
Jacques Brel vond de juiste woorden, Liesbeth List zong het hem na: “Brussel was toen nog een bruisende stad, een ruisende stad, Brussel was toen oh la la en olijk”.
Op deze wandeling vergeten we de hedendaagse drukte rondom ons. We duiken immers onder in de ’Belle Epoque’ die ook Brussel in haar ban hield aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. We zoeken naar overlevende getuigen in het stadsbeeld, vergelijken het voor en na van de vele veranderingen die werden doorgevoerd in de stad en proberen ons nog even in te beelden hoe het was om toen te leven.

Coudenberg - 1u30
Onder één van haar heuvels verbergt de stad Brussel een schat van lang geleden: de overblijfselen van het eens zo prestigieuze Paleis van Keizer Karel. Het klinkt bijna als een sprookje alleen kan je er dit keer in rond wandelen. Onze gidsen vergezellen je in die onderaardse gangen. Tijdens deze wandeling word je ondergedompeld in de wereld van pracht en praal die de stad Brussel een paar eeuwen geleden uitstraalde en ontdek je de Isabellastraat en de hoofdgebouwen van dit architecturaal geheel dat in februari 1731 zwaar beschadigd werd door een brand.

Keizer Karel en drie Sterke Vrouwen op de Coudenberg 1u30/2 uur
Men zegt dat achter elke sterke man een sterke vrouw staat. Drie vrouwen, Maria van Hongarije, Margaretha van Parma en Isabella van Spanje, zijn landvoogdes geweest van de Nederlanden. In afwezigheid van Keizer Karel en Filips II regeerden zij over onze gewesten van op de Coudenberg

BELvue museum - 1u30
Het BELvue museum is een merkwaardig gebouw. In de 18de eeuw was het een luxehotel, het was getuige van de volksopstand in 1830 en het was een tijd lang een prinselijke residentie.
Vandaag kan je er aan de hand van historische documenten, foto’s en filmfragmenten terugblikken op de boeiende geschiedenis van België. Je komt meer te weten over haar koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen en het gewone volk.
Kom mee op bezoek in deze royale vertrekken en beleef met een tikkeltje nostalgie een rijk verleden.

Gent, historische wandeling
Lonely Planet noemt haar "Europa’s best bewaarde geheim" en nam haar prompt op in de top 10 van te bezoeken steden maar wij wisten het al langer: Gent, dat is een vrië wijze stad. Die gedachte willen we alle eer aandoen: Be.guided gaat in première in de stad van Artevelde en keizer Karel.
Rondom de 3 bekende torens – Sint-Niklaaskerk, Belfort en Sint-Baafskathedraal – ontplooit zich dan het hart van de stad. Wij doen zoveel mogelijk van al haar leuke en interessante hoekjes aan.

Het alternatieve Gent
Lonely Planet noemt haar "Europa’s best bewaarde geheim" en nam haar prompt op in de top 10 van te bezoeken steden maar wij wisten het al langer: Gent, dat is een vrië wijze stad. Die gedachte willen we alle eer aandoen: Be.guided gaat in première in de stad van Artevelde en keizer Karel.
We vertrekken vanaf het Sint-Pietersplein, richting historisch centrum. Onderweg stappen we door een stukje minder bekende Gent wat niet wegneemt dat er veel te vertellen valt. Wij doen zoveel mogelijk van al haar leuke en interessante hoekjes aan.

Heeft u eerder zin om een ander thema of wijk van Brussel te ontdekken, dan mag u dit steeds aanvragen. Be.guided gaat ook graag op ontdekking in andere steden.

Voor meer informatie kan er steeds contact met ons worden opgenomen via info@beguided.be.


 
info@beguided.be   Foto’s: Luc Beirens